Gıda Denetimleri ve Dikkat Edilecek Hususlar

Gıda Denetimleri ve Dikkat Edilecek Hususlar

02.01.2020 326

meb_iys_dosyalar/58/07/706613/dosyalar/2019_12/28133045_gYda1.jpeg.jpeg

meb_iys_dosyalar/58/07/706613/dosyalar/2019_12/28133044_gYda.jpeg

 

İlgi       : a) 10/03/20196 tarihli ve 90757378-10.06-E.2852893 sayılı Okul Kantinlerinde

                   Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen

                   Yönünden Denetlenmesi'' konulu Genelge.

              b) Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 17/12/2019 tarih

                   ve 25091832 sayılı yazısı.

 

            İlgi (a) Genelge gereği, Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel okul/kurumlarımızda eğitim-öğretim gören öğrenci ve kursiyerlerimizin beslenme ihtiyaçları, okul/kurumlarımızın bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinden karşılanmaktadır. Temel Eğitim ve Ortaöğretim yaş grubu çocuklarımızda enerji yoğunluğu yüksek atıştırmalıkların ve içeceklerin, hızlı hazır besinlerin tüketim sıklığı ve miktarındaki artışın sağlıksız besin seçimi ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalık ve risklerini attırdığı tespit edilmektedir.

            Geçtiğimiz günlerde basına da yansıyan, kamuoyunda büyük üzüntüye neden olan  benzer olayların okul/kurumlarımızda yaşanmaması adına kantinlerin genel denetimi; okul müdürünün kendisi veya görevlendireceği bir müdür yardımcısı başkanlığında kurulacak komisyon aracılığıyla ayda 1 (bir) kez ilgi (a) Genelge doğrultusunda okul denetim formu ile denetlenmelidir. Okul denetim ekipleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Gıda Denetim Ekiplerince denetlenip yapılan uyarılara rağmen ilgi (a) EK-2'de bulunan Okul Sağlığı Bilim Kurul Karar Tutanağındaki satışı yasak ürünlerin satışına devam ettiği tespit edilen işletmecilerin, insan sağlığını tehlikeye attıkları gerekçesi  ile  sözleşmelerinin  feshi yoluna gidilecektir. Bu nedenle okul/kurumlardaki gıda işletmelerinde ilgi (a) Genelge doğrultusunda hareket edilmesi ve ilgi (b) yazıda bahse konu olan ürünün gıda işletmelerinde bulundurulmaması hususunda;